woensdag 20 september 2017

Solliciteren kun je leren

Ooit, toen ik in 2014 begon aan mijn studie communicatie, waren de vooruitzichten slecht. De baangaranties waren laag, veel net afgestudeerden binnen mijn vakgebied waren werkloos en bedrijven zochten voornamelijk medewerkers met veel ervaring. Echter, de tijden zijn veranderd. De kansen liggen wagenwijd open voor jongeren, en niet alleen in de communicatiesector.

Begrijp me niet verkeerd, het is nog steeds niet makkelijk om een baan te krijgen. Nog steeds studeren er ieder jaar veel toekomstige collega’s af die allemaal dezelfde baan willen. Solliciteren en alles wat daarbij komt kijken is nog steeds de meest voorkomende manier om een baan te krijgen.

Om de kansen op een baan te vergroten, zijn er een aantal zaken belangrijk. Bedrijven kijken tegenwoordig al lang niet meer naar alleen je sollicitatiebrief. Je online profiel moet perfect op orde zijn, zowel op zakelijk als op privé niveau. Hieronder een aantal concrete tips om je kans op een baan te vergroten

1.    Blijf online dicht bij jezelf. Plaats dingen op sociale media zoals Facebook en Instagram die bij je passen en uitstralen wie je in werkelijkheid ook bent. Heb je hier twijfels bij? Scroll je tijdlijn eens goed door, en verwijder wat weleens vragen op zou kunnen wekken bij werkgevers. Als ze dieper graven is de kans groot dat deze content alsnog gevonden wordt, maar de eerste indruk is het belangrijkste.

2.    Let op de consistentie van de online platforms. Wanneer alles in dezelfde stijl is, op basis van punt één, versterkt dit de achterliggende boodschap. Zo sta je sterker in je online profiel en kom je geloofwaardiger over.

3.    Hou je netwerk bij, specifiek LinkedIn. Om bij een bedrijf binnen te komen scheelt het veel als je al iemand kent bij dit bedrijf. Hoe meer connecties je opbouwt, hoe groter de kans is dat je een beroep kunt doen op deze connecties als je in de toekomst gaat solliciteren. Bij het maken van connecties met relatief onbekende personen scheelt het vaak als je een persoonlijke uitnodiging stuurt in plaats van de standaardversie. Probeer dit niet te forceren, het gaat immers vaak om onbekende personen. Maar; vragen mag altijd.

4.    Probeer je CV wat op te leuken. Dit kan door je CV extra vorm te geven, bijvoorbeeld in programma’s als Photoshop. Ben je hier niet zo handig in? Er zijn ook genoeg online tools die je hierbij kunnen helpen. Daarnaast kun je een videoboodschap toevoegen aan je CV, waarin je kort (<1min) uitlegt wie je bent, wat je kunt en wat een bedrijf aan jou heeft. Afhankelijk van het bedrijf kun je kiezen voor een formele setting of juist een informele setting.

5.    Verdiep je van te voren in het bedrijf. Weet waar ze mee bezig zijn, wat eventuele toekomstplannen zijn en welke problemen er zijn bij de organisatie. Dit hoeft ook niet tot in detail, maar wanneer er over actuele onderwerpen gesproken wordt tijdens de sollicitatie is het erg prettig als je hierover mee kunt praten


Tot zo ver de tips voor het vinden van een baan. Dit is uiteraard geen compleet handboek, maar ik hoop dat je er een goede start mee kunt maken. Succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.